Örnek Yasal Haklar
Aşağıda bazı yasal haklarınıza sadece birkaç basit örnek verilmiştir. Bu basit örnekler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve daha fazla yasal bilgi için bir avukatla iletişime geçmeniz gerekmektedir.
Sorgu odasında avukatımın olmasının bana yararı nedir?
Sorgu odası içerisinde eğer bir avukatınız varsa ve avukatınız ile baş başa görüşüyorsanız her ne olursa olsun söylediğiniz hiçbir şeyden mesul tutulamazsınız. İsterseniz terör örgütü kurduğunuzu, toplum cinayeti işlediğinizi beyan edin, fark etmez. Avukatınız yoksa ama içeride kendi kendinize bir cümle kurduysanız, bu cümleden mesul tutulursunuz. Avukatınız yasal olarak kullanabileceği her türlü imkanı bildiğinden sizin için bir avukat ile beraber ifade vermek faydalı olacaktır. Avukatınız ile baş başa olan görüşmeniz bittikten ve sorgu başladıktan sonra kullanacağınız her cümleden sorumlu olursunuz.
Miranda haklarım okunmazsa serbest bırakılır mıyım?
Hem evet, hem hayır. Miranda haklarınız okunmadan tutuklanmışsanız ve karakol sınırları içerisine girene kadar haklarınız okunmadıysa serbest bırakılırsınız. Fakat hakkınızda tutuklanmadan önce bir arama kararı oluşturulduysa halihazırda zaten arandığınız için haklarınızın okunup okunmaması önemsiz olacağından serbest bırakılmazsınız. Ayrıca tutuklama işleminiz karakol içerisinde yapılırsa miranda haklarınızın okunmasına dair bir zorunluluk bulunmaz.
Mahkeme kararına itiraz edebilir miyim?
İlk çıktığınız mahkeme sıradan normal bir ceza mahkemesidir. 1. Mahkemenizde alınan karardan memnun olmazsanız kararı temyize taşımak üzere Üst Mahkemeye taşıyarak karara itiraz edebilirsiniz. İtiraz edebilmeniz için Federal Başsavcılığın size temyiz imkanınız olduğunu söylemesi gerekir veya müebbet hapis cezasına çarptırılmalısınız.
1. Mahkeme kararına itiraz ederseniz ve itirazınız Federal Hükümet Başsavcılığı tarafından onaylanırsa geçici olarak Adli Kontrol Şartı ile tutuklu bekletilirsiniz. Üst Mahkeme son yargı makamıdır.
Üst mahkemeden sonra itiraz edebileceğiniz bir mevki bulunmaz.